מדגם מהו

מאת דורון תמיר

מדגם מהו ? (מתוך פקודת הפטנטים והמדגמים ומתוך תקנות המדגמים)
“מדגם” אין פירושו אלא קווי דמות, צורה, דוגמא או קישוט שמייחדים לכל חפץ ע”י תהליך או אמצעי תעשייתי, אם בעבודת יד או במכונה או בפעולה כימית, בצורה נפרדת או מחוברת, הבולטים לעין – רואה בסחורה המוגמרת, ואפשר להבחינם רק במראית עין, אבל אין המונח כולל כל שיטה או עיקר של בנין או כל דבר שאינו בעיקרו אלא התקן מיכני;

ההליכים לרישום מדגם:
בקשה לרישום מדגם תהא חתומה ע”י מבקש הרישום או ע”י סוכנו… בקשה צריכה לציין באיזה סוג יירשם המדגם, וכשרוצים לרשום אותו מדגם ביותר מסוג אחד יש להגיש בקשה לכל סוג וסוג… כל בקשה צריכה לציין את דבר התוצרת או דברי התוצרת שהמדגם יחול עליהם, וכשהרשם ידרוש צריך המבקש לציין גם לאיזו מטרה ישמש דבר התוצרת שהמדגם מיוחד לו והחומר או החומר העיקרי שהוא עשוי הימנו…  בקשר לבקשה לרישום מדגם שייחדו לדבר תוצרת אחד, יש להמציא שלושה ציורים שווים זה לזה בדיוק, מהמדגם, בצורה שתניח את דעתו של הרשם, או שלוש דוגמאות… כשייחדו מדגם למערכת, הרי כל אחד מן הציורים הנלווים לבקשה צריך להראות את הסידורים השונים שעל פיהם רוצים לייחד את המדגם לדברי התוצרת השונים שבמערכת… בעל מדגם רשום הרוצה לבקש שיאריכו את תקופת זכות היוצרים למעלה מתקופת חמש השנים הראשונה או השניה, עליו להגיש בקשה על כך בטופס המדגמים מס’ 13, לפני תום תקופת חמש השנים החולפת.

כפי שניתן לראות הגשת מדגם הינה הליך פשוט אך דורש ידע מוקדם בנהלים ובסטנדרטים המתאימים. לשם כך בדיוק נועדו עורכי הפטנטים/ עורכי הדין המתמחים בתחום זה ויודעים כיצד להגן על המדגם.
כמו בתחומים אחרים בקניין רוחני גם כאן, הגשת מדגם באופן נכון חשובה ורלבנטית לרגע שבו נעשה ניסיון להפר את הזכויות הקנייניות של בעל המדגם. זיכרו הגשה רשלנית עלולה לפגוע בחוזק ההגנה הניתן למדגם.

Accessibility Toolbar